• stal foto 3
  • melkvee foto 8

  • stal foto 1
  • homefoto 5
  • Bevordering melkproductie
  • Voldoet aan de nieuwste lichtemissie eisen
  • Vergroten dierenwelzijn
  • Hoge gelijkmatigheid

Optimale stalverlichting voor uw melkvee

Als geen ander zult u zich ervan bewust zijn dat een aangenaam klimaat binnen uw stal van groot belang is op het dierenwelzijn. Een factor die hierbij van waarde is; verlichting!
 
Een goed doordacht verlichtingsplan zorgt voor een verlichtingsniveau wat past bij de behoefte van uw melkvee zodat ze natuurlijk gedrag kunnen vertonen. In verband met het dierenwelzijn van koeien wordt aanbevolen om tijdens de lichtperiode een minimale verlichttingssterkte te hanteren van 130 lux met een gelijkmatige lichtverspreiding. Voor een gezond dag- en nachtritme is een dagelijkse donkerperiode belangrijk gedurende ten minste 6 uur bij minder dan 5 lux verlichtingssterkte. Hiernaast kan de melkproductie van koeien met ongeveer 8 á 9% worden gestimuleerd door de daglichtperiode buiten de zomermaanden met lamplicht te verlengen tot 16 uren licht ( en 8 uren donker). Hiervoor is een verlichtingssterkte nodig van minimaal 150 lux, gemeten op dierniveau. Dit lichtniveau zorgt voor de afname van het hormoon melatonine waardoor het hormoon  IGF-I versterkt aangemaakt wordt in het bloed. De functie van het hormoon IGF-I is de bevordering van de activiteit van het dier en daarmee de melkproductie. Daarnaast stimuleert voldoende verlichting de ontwikkeling van uw jongvee en de vruchtbaarheid van uw koeien. 
Belangrijk is hierbij bovendien de lichtkleur. Zodat u o.a. kleurveranderingen bij het dier (kling, uier, e.d.) en witvuilers kunt herkennen. Verlichting met daglichtkleur is eveneens een essentiële factor voor het bioritme van uw vee.
Het stimuleren van natuurlijk gedrag zal bereikt moeten worden met een zo minimale lichthinder voor de omgeving en rekening houdend met het energieverbruik. Energiezuinige stalverlichting kan bereikt worden door het vervangen van verouderde verlichting (o.a. TL en gasontladingsverlichting) voor duurzame lichtbronnen.
 
Om uw onderneming hierbij te ondersteunen adviseert Rofianda u over een duurzame lichtoplossing die voldoet aan uw eisen en de normeringen. Naast advies biedt Rofianda ook de mogelijkheid om u in het gehele traject te begeleiden door het aanleveren en installeren van de verlichting. U kunt hiervoor contact opnemen met Rofianda.
 
Lees de praktijkcase Majemi-Scherders om een indruk te krijgen van de oplossingsgerichte en praktische aanpak van Rofianda en haar energiezuinige verlichting.