• stal foto 3
  • melkvee foto 8

  • stal foto 1
  • homefoto 5
  • Bevordering melkproductie
  • Voldoet aan de nieuwste lichtemissie eisen
  • Vergroten dierenwelzijn
  • Hoge gelijkmatigheid

Praktijkcase: Dingeman de Jong- Noordeloos

praktijkcase 8De nieuwe serrestal van familie de Jong in Noordeloos is voorzien van led verlichting. Familie de Jong heeft vele verlichtingsbronnen van diverse leveranciers bekeken en vervolgens een wel overwogen keuze gemaakt; de led tubes van Rofianda, deze tubes geven  een rustig beeld en zijn zeer geschikt voor het agrarische bedrijf.

Voor een melkveebedrijf is een gemiddelde lichtopbrengst van 120 lux gewenst. Bij een lichtopbrengst op dit niveau zijn koeien actiever, waardoor (indirect) de melkproductie wordt verhoogd. Het maximale effect uit de verlichting wordt behaald door gebruik te maken van daglichtkleur (6000-6500K). Daarnaast dient men in de stal de periode 16 uur licht/8 uur donker aan te houden. Deze periode is gebaseerd op het aantal uren licht dat de koeien in de zomer ontvangen, in feite wordt in de stal dus het hele jaar een zomerritme aangehouden.

Led-tubes

De door Rofianda geleverde led-tubes geven een rustig en zacht licht, zonder kans op verblinding. Daarnaast zijn de tubes vandaal bestendig (IK10), stof- en waterproof (IP66). De tubes hebben een levensduur van circa 60.000 branduren. In de stal van familie de Jong is de verlichting middels beugels aan de dakconstructie opgehangen. Tevens is het mogelijk de lampen middels een pendelconstructie te monteren. De verlichting heeft een hoge gelijkmatigheid en is in verschillende uitvoeringen leverbaar. Het is zelfs mogelijk de verlichting op maat te maken.

Locatie van de verlichting

In de serrestal van familie de Jong is de verlichting op het hoogste punt in de bogen opgehangen, hierbij is een zigzag patroon aangehouden. Het zigzagpatroon zorgt dat zowel de ligboxen als de voergang goed verlicht zijn. Verlichting in de voergang wordt vaak als onnodig beschouwt. Onderzoek heeft echter uitgewezen dat vee minder snel naar het voerhek komt, indien de voergang niet of slecht verlicht is. In de stal van familie de Jong zijn 80W lampen gemonteerd. Boven de koeien is er gekozen voor 150W lampen. Deze lampen zorgen voor gemiddeld 120 lux. De combinatie tussen 80W en 150W lampen zorgen voor voldoende licht in de gehele stal, zonder dat licht en dus energie wordt verspild. Hieronder ziet u hoe het lichtplan in de praktijk is uitgevoerd.

Praktijkcase 5

Tevens is tijdens het bepalen van de ophangpunten rekening gehouden met de nieuwste lichtemissie eisen (LTO Noord, 18-05-2015). Door rekening te houden met de eisen is naast de stal, met gesloten windgaas, slechts een lichtopbrengst van 2 lux gemeten. Dit is minimaal en onder geen voorwaarde hinderlijk voor de omgeving.

Voor een video impressie kunt op de foto klikken.

praktijkcase 6

Conclusie

Familie de Jong is zeer tevreden met de verlichting. De hoge gelijkmatigheid en het rustige lichtbeeld wordt als zeer prettig ervaren. Bijkomend voordeel is dat deze verlichting in aanmerking komt voor EIA subsidie, maar ook voor MDV bouwen.